Hermenegild Arruga i Alfredo Arruga

El doctor Hermenegild Arruga Liró (Barcelona, 1886 – 1972) es formà a Berlín i París i fou ajudant d’un altre distingit oftalmòleg de Barcelona el Dr. Manuel Menacho Peirón (1860-1934). Tenia una clínica al carrer d’Aragó, 217, des del 1913, que traslladà a un nou i gran edifici, la Clínica Oftalmològica, al passatge Méndez Vigo, 3, 1934, on exercí i visqué, amb parèntesi de viatges durant la Guerra Civil, fins la seva mort el 1972.

El museu va rebre la primera donació del fons Arruga el 1984, feta pel seu fill i també oculista el Dr. Alfredo Arruga Forgas. Aquesta consistia en uns quaranta instruments de la pràctica clínica i quirúrgica oftalmològica, a més d’un conjunt de fotografies, on restava palesa la seva àmplia trajectòria a nivell nacional i internacional. El mateix Dr. Arruga Forgas va consolidar la donació el 2002 amb un gran conjunt d’instruments relacionats amb el diagnòstic de malalties oculars. A finals del 2014, ha estat realitzada una nova donació feta pels fills del Dr. Alfredo Arruga, que conté materials que permeten explicar altres temes relacionats amb la pràctica mèdica del Dr. Hermenegild Arruga Liró.

Llibres escrits pel Hermenegild Arruga.

Àlbum de fotografies originals del Congreso de la Toja (XXIV Asamblea) bajo la presidencia del Dr. Arruga. Sociedad oftalmológica Hispano Americana. 9-14 de setembre de 1946.

Àlbum de retalls de diaris originals de les activitats del Dr. Hermenegild Arruga Liró fora de l’estat Espanyol durant la Guerra Civil i després.

Àlbum de retalls de diaris de la notícia de la mort del Dr. Arruga el 18 de maig de 1972.

Despatx de creació del títol de Conde de Arruga a favor de Hermenegild Arruga Liró, firmat per Francisco Franco, 1 de desembre de 1950. I carta de successió del títol de Conde de Arruga a favor d’Alfredo Arruga Forgas, firmat per Francisco Franco el 20 de març de 1975.

Làmina transparent amb el diagrama d’un ull.

Llibre de registre manuscrit de la utilització en pacients del laser LASER LICHTKOAG. Propietat del Dr. Alfredo Arruga de 1974-1988 amb fotografies originals i il·lustracions. A la coberta es llegeix LASER LICHTKOAG.
Preparacions microscòpiques: “Etiología del desprendimiento de la retina. Diversos. Histologia normal tumores oculares”.

Quadre de sis dibuixos sobre “Opération du décollement rétinien. Croquis du professeur Gonin. 1925, 1929, 1930, 1931 i 1933”.

Separates amb biografies del Dr. Hermenegild Arruga en homenatge per la seva mort el maig de 1972. Autors diversos: J. Casanovas per la Asociación de Oftalmologia; E. B. Setreiff de Lausana el 1978; Tribuna médica; i la Dra. Gioconda Stoppello de Morales del Bol. INDIO. 1973.

Títols diversos dels doctors Dr. Hermenegild Arruga i Dr. Alfredo Arruga.