COINCIDÈNCIES INSÒLITES Andròmines miraculoses. Entre la màgia i la ciència

COINCIDÈNCIES INSÒLITES

Andròmines miraculoses. Entre la màgia i la ciència

El Museu d'Història de la Medicina de Catalunya participa en aquesta exposició mitjançant el préstec de dos marcapassos de les marques Medtronic i Omni-Stanicor, fabricats a la dècada dels anys setanta. Aquest aparell és un dispositiu electrònic dissenyat per produir impulsos elèctrics que estimulen el cor per mantenir la freqüència cardíaca adequada. S’utilitza en persones amb trastorns del ritme cardíac amb disminució anormal de la freqüència cardíaca. Aquests dos marcapassos són una petita mostra del valuós fons de marcapassos que conté el Museu.

Les inquietuds sobre el nostre estat físic han estat sempre un motor important per a la invenció d’aparells i productes, que s’han mogut entre uns fonaments científics i tecnològics i uns resultats fantàstics. La línia que separa la màgia de la ciència ha estat, al llarg de la història, menys clara del que pot semblar.

Aquesta petita mostra recull uns quants exemples curiosos de medicaments i aparells procedents del Museu-Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, del Museu d’Art de Cerdanyola, del Museu de Viladecans i del Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat que presenten algunes coincidències, potser insòlites, relacionades amb la salut, i que van arribar a aquests museus provinents de col·leccions privades.

Díptic